Átadták az új tatabányai buszpályaudvart

Az alapkő letételétől számítva, pontosan tizenöt hónap után, május 24-én avatták fel a régen várt, új autóbusz pályaudvart Tatabánya szívében, a Vértes Centerben. A 317 millió forintos beruházás eredményeként négy érkező és huszonegy induló állással, 912 m2 fedett peronnal, és 226 m2 alapterületű, légkondicionált váróteremmel gazdagodott a megyeszékhely.

 

Rendhagyó szalagátvágás

Az ünnepélyes avatáson szinte teljes létszámban részt vettek Tatabánya önkormányzati és parlamenti képviselői, a Vértes Volán vezérkara, a tervezők, kivitelezők, és a minisztériumok képviselői. Emellett több száz érdeklődőt is vonzott az ünnepélyes ceremónia.
Dr. Horváth István, a Vértes Volán Zrt. vezérigazgatójának köszöntő szavai után bencsik János polgármester és Dr. Schvarz Tibor országgyűlési képviselő mondott ünnepi köszöntőt. Valamennyien egyetértettek abban, hogy a város új színfoltja az összefogásnak, a várospolitika pártpolitika elé helyezésének köszönhető.
A szalag átvágása egészen egyedi módon történt. Agócs István, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Nyugat-Dunántúli Régiójának igazgatója, volt megyei közgyűlési elnök egy Credó busszal szakította át a kifeszített nemzetiszínű szalagot. Az ünnepélyes ceremónia pohárköszöntővel, állófogadással, nosztalgia buszozással és az új állomás megismerésével, bejárásával zárult.

Az új pályaudvarról

A váróterem mellett 331 m2 alapterületen helyezkednek el a forgalmi irodák, melyek a helyi közlekedés irányításának teljes személyzete, illetve a diszpécserszolgálat számára biztosítanak kedvező munkafeltételeket.
Munkájukat korszerű kommunikációs eszközök segítik a szélessávú internettől a belső kamerahálózaton, a korszerű hangosító berendezéseken át az elektronikus utas tájékoztató rendszerekig. Ez utóbbi az utazóközönség számára a mindenkor éppen aktuális információkat biztosítja az autóbuszok közlekedéséről a váróteremben és az induló állásokon egyaránt, vizuális és akusztikus eszközökkel. A korszerű elektronikus berendezések mellett természetesen a megszokott, hagyományos, úgynevezett statikus tájékoztató táblák is a közönség rendelkezésére állnak.
Az épület alatti peronokon automatikus légelszívó rendszer gondoskodik a levegő folyamatos frissítéséről. A várótermet mozgólépcső és lift köti össze a Vértes Center első szintjével. A pályaudvar gyalogos megközelítése emellett a vasútállomás felől lehetséges. Az autóbusz-állomás akadálymentes közlekedést kínál a kerekesszékkel, gyerekkocsival érkezők számára is.
Az autóbuszok közlekedése a pályaudvar területén egy irányban történik. A járatok minden esetben a Mozdony utca felől érkeznek, és a spirális felhajtó irányából hajtanak be, miután a Jedlik Ányos úton kialakított érkező állások valamelyikén az utasokat leszállították.
A járatok indulása a vasútállomási oldalon lévő kihajtón történik. A pályaudvar területén a járművek hosszabb ideig nem várakoznak, parkolás céljából ilyen esetben a Rákóczi úti tároló telepet veszik igénybe.
Az autóbusz-állomást egy átlagos munkanapon mintegy ötszáz járat érinti, ezek 65 %-át Tatabánya helyi járatainak forgalma teszi ki. Naponta 6-7 ezer utas fordul meg, és városközpontba költözéssel megoldódott vasúti közlekedéssel való közvetlen kapcsolat is.
Mindez azért bír nagy jelentőséggel, mert a jól működő közösségi közlekedés jelentős mértékben képes tehermentesíteni a város, a megye útjait, segíthet a parkolás gondjain, és emellett hozzájárul a levegő tisztaságának megőrzéséhez is. Mindezek az utazóközönség, a város, a megye, a társadalom kisebb-nagyobb csoportjainak érdekeit is szolgálják, következésként a Vértes Volán Zrt. számára is kiemelt stratégiai célnak tekinthetők.

2007.07.20. 11:21

forrás: REGIO REGIA

Keresés